Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها ــ رئیس اداره استاندارد شهرستان کاشان ضمن اشاره به معرفی ۴۶واحد متخلف تولید فرش ماشینی به تعزیرات گفت: اخذ استاندارد توسط واحدهای تولیدی فرش در کاشان الزامی است. - اخبار استانها -

حسین بخردی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در  کاشان، با بیان اینکه فرش ماشینی مشمول استاندارد اجباری است، اظهار داشت: این موضوع به منزله راستی آزمایشی است و مشخصات فنی باید بر روی برچسب پشت فرش نوشته شده باشد و طبق ماده 15 استاندارد فروش کالا بدون آرم استاندارد ممنوع است و با متخلفان مطابق قانون برخورد می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ضمن اشاره به رعایت استاندارد توسط اکثر تولیدکنندگان فرش ماشینی افزود: مواردی از تخلف در این زمینه مشاهده شده است که مطابق با قانون با آنان برخورد می شود در حالی که قانون تمامی همکاری لازم را با تولیدکنندگان دارد و در این زمینه بهانه‌ای برای واحدهای تولیدی وجود ندارد و قانون نیز در این زمینه تعاریفی دارد.

رئیس اداره استاندارد شهرستان کاشان ضمن اشاره به بروز مشکلاتی ناشی از فروش اینترنتی فرش ماشینی ابراز داشت: با شیوع ویروس کرونا فروش محصولات در همه دسته‌ها به صورت اینترنتی افزایش پیدا کرده است و صاحبان صنایع نیز درصدد برآمدند تا فروش خود را از شیوه سنتی به مدرن تغییر دهند که مزایای زیادی دارد در حالی که معایبی را نیز به دنبال دارد.

تصمیمات نامتعارف بانک مرکزی سبب کاهش صادرات فرش ماشینی کاشان شدسالانه 250 میلیون دلار برای تامین مواد فرش ماشینی هزینه می‌شودنخستین جشنواره فروش فرش ماشینی در آران و بیدگل برپا می‌شود

وی ضمن اشاره به معایب فروش اینترنتی فرش ماشینی گفت: عدم ارتباط مشتری با فروشنده، کلاهبرداری، عدم تحویل کالای مورد نظر مشتری از جمله معایب فروش اینترنتی است در حالی که شرکت‌های معتبر در این زمینه مستثنی است و این موضوع باعث بی‌اعتمادی می‌شود و دردسرهایی را برای مشتریان و متقاضیان ایجاد می‌کند.

بخردی ضمن تاکید بر تهیه فرش ماشینی دارای نشان استاندارد تصریح کرد: کاشان و آران و بیدگل بزرگترین تولیدکننده فرش ماشینی در کشور و دومین منطقه در دنیا است در حالی که برخی واحدها نشان استاندارد را ندارند که این موضوع دلایلی نظیر عدم آگاهی و سودجویی است و مرتکب تخلف می شوند و تاکنون 46 واحد نیز به تعزیرات حکومتی شهرستان های کاشان، آران و بیدگل و نطنز معرفی شدند.

انتهای پیام/801/س

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ضمن اشاره فرش ماشینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۹۹۷۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴ حالتی که حمل خودروهای توقیفی با جرثقیل را الزامی می‌ کند

تین نیوز

رئیس پلیس راهور فراجا به تشریح حالت هایی پرداخت که در آن ها حمل خودروهای توقیفی با استفاده از جرثقیل الزامی است و در آن شرایط، رانندگان متخلف نمی توانند خودشان خودروهای خود را به پارکینگ انتقال دهند.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از تجارت نیوز، سردار سید تیمور حسینی رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی کشور  درباره این که با توجه به اظهارات اخیر فرمانده فراجا مبنی بر این که در صورت توقیف یک خودرو، پلیس اصراری به انتقال آن به پارکینگ با جرثقیل ندارد، بنابراین در چنین شرایطی، جرثقیل های زیر نظر تعاونی های تحت قرارداد با پلیس راهور، در چه وضعیتی باید خودروهای توقیفی را انتقال دهند و در چه شرایطی خود رانندگان می توانند این کار را انجام دهند، توضیح داد: عموم شهروندان باید توجه داشته باشند که وقتی یک خودرو به هر دلیلی توقیف می شود، اگر خود راننده خودروی توقیفی بتواند، وسیله نقلیه خود را به پارکینگ انتقال دهد، نیازی به حمل با جرثقیل وجود ندارد و کسی هم نمی تواند راننده را مجبور کند که خودرویش را با جرثقیل ببرد.

وی افزود: جرثقیل تنها در چهار حالت می تواند خودروی توقیفی را به پارکینگ انتقال دهد و در سایر حالت ها رانندگان خودروهای توقیفی در صورت تمایل می توانند خودشان با همراهی یک مامور پلیس راهور، خودرو را به پارکینگ ببرند؛ حالت اول وقتی است که راننده در محل حضور نداشته باشد، حالت دوم شرایطی است که راننده در محل حضور دارد، اما از رفتن به پارکینگ استنکاف می کند، حالت سوم وقتی است که راننده در محل حضور دارد، اما شرایط مساعدی برای انجام رانندگی ندارد و حالت چهارم نیز زمانی است که خودرو به هر دلیلی قادر به حرکت نیست و حتما باید با جرثقیل حمل شود. به جز این چهار حالت، نیازی به انتقال خودروی توقیفی به پارکینگ با استفاده از جرثقیل وجود ندارد.

حسینی ادامه داد: هیچ جرثقیلی نمی تواند خودسرانه یک خودرو را به پارکینگ انتقال دهد و زمانی که یک خودرو به هر دلیلی توقیف می شود، حتما یک مامور پلیس راهور در صحنه حضور دارد. ماموران پلیس نیز نسبت به قوانین آگاه هستند و اجازه نمی دهند که هیچ راننده جرثقیلی، با اصرار رانندگان را مجبور کنند که خودروهای توقیفی حتما با جرثقیل به پارکینگ بُرده شوند، اما احیانا اگر در یک مورد خاص، در شرایطی که قانون به راننده متخلف اجازه داده بود که خودش خودرو را به پارکینگ ببرد، اما راننده جرثقیل اصرار به انجام این کار داشت و مامور پلیس حاضر در صحنه نیز قانون را رعایت نکرد، شهروندان حتما می توانند موضوع را از طریق سامانه ۱۹۷ به مرکز نظارت همگانی فراجا اطلاع دهند.

رئیس پلیس راهور فراجا همچنین تاکید کرد: تعرفه حمل خودرو با جرثقیل براساس مکان و زمان فعالیت جرثقیل، نوع خودروی حمل شده و مسافت طی شده تا پارکینگ مشخص است و هیچ راننده جرثقیلی حق ندارد، بیش از تعرفه های مصوب، مبلغی را از رانندگان خودروهای توقیفی دریافت کند. البته اگر هر کدام از شهروندان نسبت به دریافت وجه اضافه توسط رانندگان جرثقیل ها اعتراض داشتند، بازهم می توانند موضوع را از مسیر سامانه ۱۹۷ به مرکز نظارت همگانی پلیس که زیر نظر بازرسی فراجا فعالیت می کند، اطلاع دهند و مطمئن باشند که پلیس به تمام گزارشات و شکایات مردمی که از طریق این سامانه مخابره می شود، رسیدگی خواهد کرد.

وی در پایان تصریح کرد: اگرچه همواره شهروندان گزارش ها و گلایه هایی را نسبت به تخلفات رخ داده در حمل خودروهای توقیفی به پارکینگ با استفاده از جرثقیل به سامانه ۱۹۷ اعلام می کنند، اما این مساله جزو شکایت های اصلی مردم درباره حوزه های عملکردی و نظارتی پلیس راهور نیست و بیشتر شکایت های شهروندان به مرکز نظارت همگانی فراجا، درباره تخلفات آموزشگاه های رانندگی، اعتراض به فرآیند پیگیری تصادفات و مسائل مربوط به جرایم رانندگی است.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • شهرک تخصصی کفش در قم ایجاد می‌شود
  • دارندگان واحدهای صنفی بخوانند /دریافت این شناسه الزامی است
  • ۴ حالتی که حمل خودروهای توقیفی با جرثقیل را الزامی می‌ کند
  • لزوم پرداخت پاداش افزایش تولید به کارگران در واحدهای تولیدی
  • بررسی مشکلات واحدهای تولیدی در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید آذربایجان غربی
  • بیش از ۴ هزار میلیارد ریال برای احیای واحدهای تولیدی سیستان و بلوچستان هزینه شد
  • برخی بی تدبیری‌ها باعث استمرار مشکلات کارگران می‌شود
  • سخت و زیان‌آور بودن مشاغل کارگران بررسی شود
  • تهدید جدی سلامت خانواده با طرح «عرضه اینترنتی دارو»
  • تبعات فروش اینترنتی دارو/ تهدید جدی سلامت خانواده با طرح عرضه اینترنتی دارو